Vlooien     

Een veelvoorkomend probleem bij honden en katten zijn vlooien. De aanwezigheid van deze kleine bruine, platte diertjes leidt vaak tot heftige jeuk. het is niet altijd even makkelijk om een vlooienbesmetting vast te stellen. Vooral bij dichtbehaarde of langharige dieren zijn deze watervlugge insecten moeilijk te vinden. Bovendien leven vlooien niet op dieren, ze eten er alleen maar. Nadat ze hun buik vol hebben verdwijnen ze snel naar de omgeving van uw huisdier; in de meeste gevallen is dat uw huis.

Uit onderzoek is gebleken dat 99% van de vlooien in de omgeving zitten en slechts 1% op uw huisdier. De vlo die u ziet bij uw huisdier is dus maar het topje van de ijsberg!! U kunt daarom beter uitkijken naar de aanwezigheid van vlooien poepjes: kleine zwart/bruine korreltjes die zich tussen de haren bevinden. Sommige dieren vertonen echter een allergie voor vlooienspeeksel. En vlooienbeet kan dan al veroorzaken dat uw hond/kat zich geen raad weet van de jeuk, ze bijten dan het achterste gedeelte van hun rug open, vaak tot bloedens toe. Later vertoont dit deel van de rug kale plekken.

Wees alert op vlooien en kijk uw huisdier dagelijks na, laat het niet zover komen dat het hele huis onder de vlooien zit, om vervolgens als een soort chemische tornado te proberen om uw hond/kat en uw huis hiervan te ontdoen, want dit lukt u meestal toch niet op de manier die u in uw hoofd heeft.

Wees voorzichtig in de omgang met andere mensen die ook huisdieren hebben en informeer zo eens langs uw neus weg of ze wel eens last hebben van vlooien. Neem uw huisdier zo weinig mogelijk mee op bezoek bij andere mensen die ook huisdieren hebben, tenzij u voor 100% zeker weet dat hun dieren geen vlooien hebben.

Vaak vergeet men, of weet men niet, dat de mens een grotere overbrenger van de vlo is dan een hond of kat. De eigenaar van een hond/kat die stijf staat van de vlooien en die bij u op visite komt kan dan uit fatsoen zijn huisdier wel thuislaten, maar neemt wel in zijn kleding en schoeisel de vlooien mee naar u.

Kijk uw hond/kat ook altijd goed na als die bij de trimster is geweest. Is uw huisdier in een dierenpension geweest, stop hem dan thuis meteen in bad en was hem met vlooienshampoo, beter is het nog om hem voor het verblijf in het pension te behandelen met Frontline. Koop een kunststof mand en was het kleedje regelmatig.

Tegenwoordig zijn er hele goede middelen te koop tegen vlooien. Program is een middel dat de vlooien steriel maakt, d.w.z. als uw hond/kat ergens een vlo heeft opgelopen, en de vlo heeft uw huisdier gebeten, dan komen de eitjes van deze vlo niet meer uit.

Dan is er ook nog een middel genaamd Frontline, dit middel is verkrijgbaar in sprayvorm maar ook als pipetje, dit middel werkt drie maanden tegen vlooien.

Laat u eventueel informeren in de dierenspeciaalzaak of bij de dierenarts over vlooienbestrijding.

home